Produkter Stäng
Meny Stäng

Tips för vattenpumpar

Om du ska installera en ny vattenpump, stäng alltid av vattnet innan du börjar installationen och se till att pumpen står horisontellt på ett stabilt underlag. Utsätt inte pumpen för frysrisk och tänk på att aldrig använda mindre dimension än 32 millimeter på sugslangen. Tryckslangsdiameter får aldrig vara mindre än 25/20.

De flesta pumpar är avsedda för att pumpa rent vatten. Vissa pumpar klarar "smutsigt" vatten och saltvatten, om det behovet finns, var säker på att pumpen klarar de förutsättningarna.

Ska du installera en pump i sommarstugan med egen brunn, är allt du behöver en pump, en vattenledning och en bra bottenventil som hindrar vattnet från att rinna tillbaka i brunnen. Efter val av pump, välj rördimension efter aktuellt avstånd och höjdskillnad mellan brunn och pump.

Här hittar du instruktion för våra Jetpumpar. PDF

Vi har även gjort en instruktionsfilm steg-för-steg för dig som ska installera en ny pumpautomat. Filmen hittar du här

 

Tips till dig med fritidsboende

Har du ett fritidshus där du inte är på vintern bör du stänga av vattnet med huvudkranen och tömma ledningarna på vatten, annars riskerar rören att frysa sönder trots underhållsvärme. OBS! Om rören springer läck, sprutar det i genomsnitt ut 750 liter vatten i timmen. På ett dygn blir det cirka 18 000 liter vatten, dvs. en halv villapool. (källa: Länsförsäkringar)

Om du är i fritidshuset till och från även under vintern och därför inte tömmer ledningarna, bör du ha minst 15 grader, underhållsvärme, i stugan. Tänk dock på att bara några timmars strömavbrott vid kallt klimat kan ge upphov till frysskador på rören.

Tänk även på att tömma varmvattenberedaren och pumpar och spola ut vattnet ur wc-stolens vattenbehållare.

 

             

Produkter Stäng